Tijmen, docent geschiedenis op het Lorentz Lyceum, spreekt al jaren Afrikaans. Als 15-jarig jongetje leert hij zichzelf uit pure belangstelling de taal aan. Nu deelt hij zijn enthousiasme hiervoor met zijn leerlingen. De grootste Afrikaanse krant in Zuid-Afrika ontdekte dit en zo stond Tijmen onlangs op de voorpagina van 'Beeld'!
Het is niet voor het eerst dat hij in deze krant staat. Begin jaren ‘90 leest Tijmen dat de ambassadeur van Afrika het jammer vindt dat er zo weinig belangstelling is voor de Afrikaanse taal. Tijmen schrijft een brief naar de ambassadeur waarin hij vertelt hoe fantastisch hij de taal vindt. De ambassadeur vindt dit zo leuk dat Tijmen een woordenboek ontvangt en een adres waar hij naar kan schrijven om Afrikaanse penvrienden te vinden. Dat krijgt een onverwachte wending: het adres dat hij heeft gekregen blijkt van de krant te zijn. Zo wordt Tijmens brief op 3 oktober 1992 voor het eerst in ‘Beeld’ geplaatst. En hij houdt er maar liefst 30 penvrienden aan over die hij wekelijks schrijft.
Afrikaanse lessen op het Lorentz Lyceum
Vrij uniek is het wel, het geven van Afrikaanse lessen in Nederland. Op zijn vorige school gaf hij af en toe al wat lessen en nu op het Lorentz Lyceum kan hij zijn passie helemaal kwijt. Zo geeft hij aan bovenbouwleerlingen masterclasses Afrikaans en aan hoogbegaafde leerlingen van OPUS een keuzemodule Afrikaans. Het lespakket heeft Tijmen zelf ontwikkeld. In 6 lessen leren de leerlingen lezen, communiceren en tot slot zingen ze samen een Afrikaans liedje. Tijmen: “De leerlingen vinden het ontzettend leuk, in korte tijd hebben ze de taal onder de knie”.
Een creatieve, beeldende taal
Ontstaan uit het 17de-eeuwse Nederlands, heeft het Afrikaans veel overlap met de Nederlandse taal. Zo’n 90 procent van de Afrikaanse taal is ontleend aan het Nederlands. Tijmen: “Het Afrikaans is een heel creatieve en beeldende taal. Kijk bijvoorbeeld naar het woord vuurhoutjjie, in het Nederlands ‘lucifer’. Ik ben elke keer weer verrast door dit soort woorden. Ik ben echt verliefd geworden op deze taal.”
Pas jij bij Quadraam? Doe de test!